Schoonmaken van de matras: Tips en effectieve remedies tegen vlekken

Gemiddeld brengt iedereen ongeveer 8 uur per dag in bed door. Beddengoed en lakens worden regelmatig verschoond en gewassen. Maar hoe zit het met het schoonmaken van de matras? In de regel doen we hier niet zo veel moeite.

In dit artikel willen we je laten zien hoe belangrijk het is om je matras regelmatig schoon te maken, en met welke middelen en tips dat zonder veel moeite kan gebeuren.

Waarom moet je je matras regelmatig schoonmaken?

Er zijn allerlei redenen waarom regelmatige reiniging van de matras nodig is. Van je geliefde hond die met vieze pootjes in bed springt, tot theevlekken van de laatste ziekte, tot het kleine ongelukje van je kroost – het zijn allemaal goede en niet verrassende redenen als het gaat om het schoonmaken van de matras.

Maar er zijn nog 10. miljoen andere redenen die met het blote oog niet te zien zijn: Huisstofmijt. Deze kleine, spinachtige wezentjes houden van vochtig en warm en vinden alles wat ze nodig hebben om in onze bedden te leven via dode huidschilfers en zweet. Huisstofmijten zijn onschadelijk, maar hun uitwerpselen kunnen leiden tot allergieën en klachten zoals gezwollen ogen, niesaanvallen of een verstopte neus.

Hoe vaak moet een matras gereinigd worden?

Om een zo gezond mogelijke slaapomgeving te creëren, raden we de volgende reinigingscycli voor je matras aan:

  • Eens per maand moet je je matras grondig borstelen en stofzuigen om grof vuil en alle kruimels te verwijderen.
  • Om de 4 maanden raden we je aan je matras grondig chemisch te reinigen.
  • Eenmaal per jaar moet je ook een diepe vochtige reiniging van de matras doen.

Alle verse vlekken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe je dat effectief kunt doen vind je hieronder.

De matras droog reinigen: zo doe je dat

Borstel eerst de matras grondig van boven naar beneden en van links naar rechts. Verdeel dan het natriumbicarbonaatpoeder gelijkmatig over je matras en laat het een paar uur inwerken. De zoutkristallen in het zuiveringszout neutraliseren geuren, hebben een schimmeldodende werking en doden ziektekiemen en bacteriën op je matras. Stofzuig daarna de matras grondig. Herhaal dan het proces met de andere kant van de matras.

Matras nat reinigen: eenmaal per jaar tegen vlekken, geurtjes en meer

Ook voor de jaarlijkse natte reiniging van de matras is de eerste stap het royaal uitstrooien van zuiveringszoutpoeder over de hele matras. Bevochtig dan een doek of spons met heet water en wrijf het zuiveringszoutpoeder in je matras. De combinatie van zuiveringszout en heet water creëert een alkalische oplossing die eiwitten en vetten kan afbreken. Nadat de matras weer helemaal gedroogd is, moet het sodarest worden weggezogen om het af te maken.

Verwijder vlekken op de matras met CleanieWonder

Of het nu zweet, bloed, urine, braaksel of van drankjes is: vlekken op de matras kunnen snel ontstaan en in het beste geval moet je ze meteen verwijderen. Alles wat je hiervoor nodig hebt is warm water en CleanieWonder.

  1. Als de vlek vers is, dep hem dan eerst droog met een doek of spons en borstel dan van buiten naar binnen. Zo voorkom je dat de vlek nog groter wordt.
  2. Breng een beetje CleanieWonder pasta direct op de vlek aan. Als het een hardnekkige vlek is, breng je de pasta onverdund aan.

    Voor verse en eerder kleinere vlekken kun je ook CleanieWonder verdund met water aanbrengen. 1 eetlepel CleanieWonder is voldoende voor ongeveer 10 liter water.
  3. Wrijf de pasta in met een vochtige spons - of direct met onze magische wisser - en laat onze allesreiniger 2-3 uur inwerken.
  4. Veeg de aangetaste plek ten slotte af met een vochtige doek.

In ons CleanieWonder proefpakket krijg je alles wat je nodig hebt om je matras schoon te maken & helemaal vrij van verzendkosten binnen Oostenrijk!