Radiatoren schoonmaken: Hoe krijg je ze weer schoon

Om ervoor te zorgen dat de verwarming thuis altijd goed werkt, moeten de radiatoren regelmatig schoongemaakt worden. In dit artikel willen we je laten zien waarom het schoonmaken van de radiator zo belangrijk is en hoe dat het meest effectief kan gebeuren.

Waarom moet je radiatoren schoonmaken?

Het klinkt in eerste instantie misschien vreemd, maar als je je radiator regelmatig schoonmaakt, bespaar je geld op je volgende verwarmingsrekening. De reden: na verloop van tijd zetten talrijke pluisjes en stof zich af op en in het verwarmingssysteem. In het ergste geval kan dit laagje vuil het verwarmingsvermogen van de radiator met 25 % doen dalen.

Als de verwarming in werking is met een laagje stof, zorgt de hitte er ook voor dat stofdeeltjes worden opgewerveld en in de omgeving verspreid, wat een extra probleem is voor mensen met een huisstofallergie. Maar ook niet-allergielijders zijn in het nadeel: Het opgewervelde stof droogt de lucht uit en daarmee ook de keel- en neusslijmvliezen. Dit maakt het voor verkoudheids- en griepvirussen veel gemakkelijker om vat te krijgen.

Wanneer is de beste tijd om de verwarming schoon te maken?

De ideale tijd om de binnenkant en buitenkant van het verwarmingssysteem schoon te maken is kort voor of na de verwarmingsperiode. Maar als je het verwarmingssysteem nog nooit hebt schoongemaakt of dat al lang niet meer gedaan hebt, kun je het ook tijdens het lopende stookseizoen schoonhouden.

Reinig radiatoren van binnen en van buiten

Als het verwarmingselement bedekt is met een rooster, moet dit eerst verwijderd worden. Veel roosters liggen slechts losjes op de verwarming en kunnen eenvoudig verwijderd worden. Soms echter worden de roosters aan het verwarmingselement vastgeschroefd. Houd dus voor de zekerheid een schroevendraaier bij de hand.

Als je het rooster uit de verwarming hebt gehaald, is het eerste wat je moet doen het schoonmaken. Om dit te doen kun je het beste een emmer vullen met lauw water en wat van onze CleanieWonder allesreiniger aan het water toevoegen. We bevelen één eetlepel CleanieWonder pasta aan voor 10 liter water. Zet nu het rooster rechtop in de emmer en laat het een tijdje intrekken. Als het rooster te groot is, kun je het na een korte inweektijd een keer omdraaien. Doop dan een doek in het water en veeg er het rooster mee schoon.

Vervolgens moet je je wenden tot de binnenkant van je verwarming. Er zijn verschillende manieren waarop je de binnenkant van de radiator kunt schoonmaken:

  • Waarschijnlijk de gemakkelijkste variant is om het vuil uit het verwarmingselement te zuigen met een stofzuiger en een plat hulpstuk.
  • Als je geen plat hulpstuk voor de stofzuiger hebt of niet goed in de verwarming kunt komen, kun je als alternatief het stof naar beneden blazen met behulp van een haardroger. Belangrijk: Om te voorkomen dat het stof de kamer rondvliegt, leg je vooraf een vochtige handdoek onder de radiator, zodat stof en pluisjes in de handdoek blijven hangen.
  • Met behulp van een speciale radiatorborstel kun je zowel het resterende vuil als het hardnekkige vuil in de radiator verwijderen.

Dan kun je het rooster weer op de kachel monteren.

En als je toch bezig bent, maak dan ook de buitenkant van het verwarmingselement schoon. Veeg de verwarming gewoon grondig schoon met een mengsel van CleanieWonder en water en een doek.

Als je een buis- of ribbelverwarming hebt, is het voldoende om de verwarmer te stofzuigen en hem daarna grondig van buiten af te vegen.

Ken je ons CleanieWonder proefpakket al? Daarin vind je onze duurzame allesreiniger, die heel gemakkelijk in het hele huis te gebruiken is.