De wasmachine schoonmaken: Je moet op het volgende letten

Als je wasgoed na het wassen nog steeds niet echt schoon en fris is of als je een muffe geur opmerkt als je de machine opent, moet je je wasmachine grondig reinigen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten, welke producten geschikt zijn om de wasmachine schoon te maken en waarom je de wasmachine überhaupt moet schoonmaken.

Waarom moet de wasmachine überhaupt schoongemaakt worden?

In bijna elk huishouden is de wasmachine voortdurend in gebruik. In de regel blijven er na elke wasbeurt resten van wasmiddel en wasverzachter in de machine achter door overdosering. En dat is nog niet alles: ook pluizen en haren hopen zich na verloop van tijd in de machine op. Samen met het vocht dat na het wassen in de machine achterblijft, is dit een ideale voedingsbodem voor ziektekiemen, bacteriën en schimmel.

Bovendien wordt wasgoed steeds vaker op lage temperatuur gewassen of in energiebesparende programma's om water en energie te besparen. Het probleem is dat de afzettingen in de machine bij de lage temperaturen niet goed oplossen en niet verwijderd kunnen worden. Het resultaat: de vorming van bacteriën en schimmel wordt weer versterkt en de geur die uit de machine komt wordt steeds onaangenamer.

Maak het pluizenfilter van de wasmachine schoon

Een eerste en regelmatig startpunt voor het schoonmaken van de wasmachine is het pluizenfilter. In de regel moet dit eens per maand grondig schoongemaakt worden. Schoonmaken is niet bijzonder ingewikkeld.

Alles wat je nodig hebt voor het schoonmaken is een handdoek, een platte schaal en een borstel.

  1. Open eerst het klepje waarachter het pluizenfilter zit. Dit klepje zit meestal aan de voorkant van de meeste wasmachines, rechtsonder of linksonder.
  2. Zet de ondiepe schaal of handdoek eronder om het water op te vangen dat er bij de volgende stap uitloopt. Maar maak je geen zorgen: het is niet veel.
  3. Schroef, afhankelijk van de machine, het pluizenfilter los of trek het eruit en laat het resterende water weglopen.
  4. Maak het pluizenfilter grondig schoon onder stromend water met het borsteltje.
  5. Vergeet het pluizenfilter compartiment niet en maak het ook schoon met de borstel en de handdoek.
  6. Zet alles in omgekeerde volgorde weer in elkaar en sluit de klep.

Het wasmiddelbakje van de wasmachine schoonmaken

Naast het pluizenfilter is het afwasmiddelcompartiment het volgende onderdeel dat je ook eens per maand grondig moet schoonmaken. Haal daartoe het wasmiddelbakje uit de machine en verwijder als eerste stap alle zichtbare wasmiddelresten met een borstel of vochtige doek.

Om nu ook de niet-zichtbare resten te verwijderen, moet je de wasmiddellade gedurende een half uur in een emmer heet water en een halve liter azijn leggen. De lade moet helemaal met water bedekt zijn. Spoel dan alles af en veeg droog met een doek.

Als alternatief voor azijn kun je ook onze CleanieWonder allesreiniger gebruiken. Los gewoon een beetje CleanieWonder op in water, laat het even intrekken en veeg het dan schoon met een doek. D12. Voordeel ten opzichte van de azijnvariant: De kelder of badkamer ruikt veel minder naar azijn 😉

De wasmachine schoonmaken: Hoe krijg je de machine weer schoon

Behalve het pluizenfilter en het wasmiddelbakje is er nog meer schoon te maken aan de wasmachine. Idealiter doe je dit ook eens per maand om grove vervuiling vooraf te voorkomen.

Gebruik eerst een doek om de rubberen afdichting op de deur van de wasmachine schoon te maken. Water verzamelt zich vaak binnenin de afdichting. Neem hiervoor een droge doek en verwijder eerst al het water binnenin het zegel. Neem bij de volgende stap wat van onze CleanieWonder allesreiniger en breng het aan op een schone doek. Maak de rubber afdichting goed schoon en veeg dan nogmaals af met een vochtige doek.

Nu blijft alleen nog de trommel van de wasmachine over. Een eenvoudige en zeer effectieve manier om de trommel van de wasmachine schoon te maken is het gebruik van vaatwastabs. Doe gewoon een tab direct in de trommel en start de wasmachine zonder wasgoed op de hoogste temperatuur (idealiter op 90 graden). Het vaatwaslipje maakt niet alleen de trommel schoon, maar ontkalkt ook de machine. Het hete water in combinatie met de tab doodt de kiemen, zodat je machine weer sprankelend schoon moet zijn.

Hoe zware vervuiling in de wasmachine te voorkomen

Het is het beste om het schoonmaken van de wasmachine in te plannen in je maandelijkse schoonmaakschema. Niettemin kun je er met een paar tips ook voor zorgen dat zich tussendoor geen groot vuil in de machine ophoopt.

  1. Laat na het wassen het deurtje en het wasmiddelbakje een beetje open staan. Zo kan het resterende vocht beter drogen en is de kans op schimmel minimaal.
  2. Doseer wasmiddel en wasverzachter op de juiste manier. Dit is de enige manier om afzettingen in het vak en in je machine te voorkomen. In het beste geval gebruik je een doseerhulpmiddel.
  3. Was regelmatig op minstens 60 graden om gevormde kiemen en bacteriën te doden.
  4. Voeg regelmatig een beetje wassoda of wat van onze CleanieWonder allesreiniger toe aan het afwasmiddel. Je wasgoed en je wasmachine zullen je dankbaar zijn.