De vaatwasser schoonmaken: Met deze 5 stappen zal je machine weer fris glanzen

Zodra je vaat vuil uit de afwasmachine komt of onaangename geuren zich door de keuken verspreiden als je de machine opent, is het tijd om de afwasmachine grondig te reinigen. In dit artikel laten we je zien hoe je je vaatwasser weer hygiënisch schoon kunt krijgen.

Waarom je je vaatwasser regelmatig moet schoonmaken

De vaatwasser is zeker een van de belangrijkste helpers in ons dagelijks leven. Daarom is het des te belangrijker dat de machine regelmatig wordt schoongemaakt. Als je denkt dat de machine zichzelf tijdens het wassen schoonmaakt, heb je het mis, want bij elke wasbeurt wordt er kalk in de machine afgezet door het spoelwater. Deze afzettingen zorgen ervoor dat de reinigingsprestaties van de machine afnemen en verkorten de levensduur van je machine op den duur aanzienlijk. Bovendien is kalkaanslag in combinatie met vet en voedselresten een goede voedingsbodem voor bacteriën en schimmels in je vaatwasser. Het resultaat: vuile vaat, schimmel in de machine en onaangename geuren in de keuken.

De sproeiarmen van de vaatwasser schoonmaken

Het eerste wat je moet doen is de sproeiarmen van de vaatwasser schoonmaken. Ruim daartoe eerst alles uit de vaatwasser en verwijder ook de onderste korf.

Verwijder vervolgens de sproeiarmen. De bovenste sproeiarm van de machine kan meestal vrij gemakkelijk losgeschroefd worden. De onderste sproeiarm is meestal met een eenvoudige klikverbinding aan de machine verbonden en kan ook heel gemakkelijk verwijderd worden.

Kijk nu goed naar de uitlaatmondstukken. Hier zitten vaak etensresten verborgen, die je het beste met een tandenstoker kunt verwijderen. Spoel de sproeiarmen van je vaatwasser af onder warm stromend water.

Het filter en de zeef van de vaatwasser schoonmaken

Daarna moet je het filter en de zeef van je afwasmachine onder handen nemen. Je vindt beide onderaan je machine. Verwijder beide en spoel zowel het filter als de zeef af onder stromend water. Maak dan alle onderdelen schoon met een afwasborstel en een mild afwasmiddel. We bevelen hier onze CleanieWonder allesreiniger aan.

De afdichtingen van de vaatwasser schoonmaken

Dan moet je je aandacht richten op de afdichtingen van je vaatwasser. Ook hier kun je gemakkelijk onze CleanieWonder allesreiniger gebruiken. Doe een beetje CleanieWonder op een zachte doek en maak alle rubber afdichtingen van je vaatwasser schoon. Je moet vooral aandacht besteden aan de deurverbinding, want voedselresten en andere vreemde voorwerpen hopen zich hier vaak op.

Onnodig de vaatwasser schoonmaken met zuiveringszout en azijnessence

Nadat je de sproeiarmen, de zeef, het filter en de afdichtingen hebt schoongemaakt, blijft alleen nog de binnenkant van de machine over. Maar voor we kunnen beginnen met schoonmaken, leg je alle verwijderde onderdelen weer goed in de machine.

Voor de volgende schoonmaakbeurt heb je twee eetlepels zuiveringszout en 20 ml azijnessence nodig. Doe het zuiveringszout direct op de bodem van de machine, en doe de azijnessence in het poedercompartiment van je vaatwasser. Start nu een programma met de hoogst mogelijke temperatuur en zonder voorspoelen.

Als je alle stappen hebt uitgevoerd, zou je afwasmachine nu weer hygiënisch schoon moeten zijn en in nieuwe glorie moeten glanzen.